Cumartesi, 23 Rebiülahir 1446
Ay Tutulmasi Husuf Namazi Nasil Ne Zaman Kilinir

Ay tutulması (Husuf) namazı nasıl ne zaman kılınır?

Ay tutulması (Husuf) namazı kaç rekat, nasıl ve ne zaman kılınır? Allah rasulü Muhammed (s.a.v.) tarafından bize ulaşan sahih hadislerde ay ve güneş tutulması durumunda namaz kılınması ve dua edilmesi tavsiye edilmiştir.

AY TUTULMASI NAMAZI NASIL NE ZAMAN KILINIR KAÇ REKATTIR?

Güneş tutulmasına küsûf, ay tutulmasına hüsûf denir. Allah Rasulü Muhammed s.a.v oğlu İbrâhim’in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: “Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin” (Buhârî, “Küsûf”, 1, 15).

  • Buna göre hadisten şunu anlıyoruz ki: Bu durum ortadan kalkıncaya kadar namaz ve dua halinde bulunulmalıdır.
    “açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin” Kusuf’un başlangıcı ve bitişi: 22:30 – 00:13 arasıdır.

Peki bu namaz nasıl kılınır? 
Güneş tutulduğu zaman, ezansız ve kametsiz olarak, en az iki rek‘at olmak üzere toplu olarak /cemaat halinde namaz kılınır. Bu cemaati ev ahalisiyle yapmanız da mümkün. Cemaatle kılınmadığı durumlarda bu namaz tek başına da kılınabilir.
İmam her rek‘atta normal namazlara göre daha uzun ve açıktan kıraatte bulunur. Namazdan sonra imam kıbleye karşı ayakta veya cemaate dönük şekilde oturarak dua eder.  Küsûf namazının sünnet olduğu ve cemaatle kılınmasının daha faziletli sayıldığı konusunda müctehidler arasında görüş birliği bulunmakla birlikte, hüsûf namazının sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı tartışmalıdır.

Ebû Hanîfe ve Mâlik, ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Peygamberimiz’in bu sebeple namaz kılmadığını öne sürerek, hüsûf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle bir durumda tek başına iki rek‘at namaz kılınabilir, müstehaptır. İmam Şâfiî ve İmam Ahmed b. Hanbel’e göre ise hüsûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir, cemaatle kılınır.

Görüşlerin tetkiki:
Ebu Hanife ve İmam Malik ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Peygamberimiz’in bu sebeple namaz kılmadı demişler.
İmam Şafi ve İmam Ahmed ise bunun Buharide geçen yukarıdaki hadisin hükmü çerçevesinde bunun sünnet olduğu görüşündeler. Bu hususta İmam Şafi ve İmam Ahmed’in görüşleri daha isabetli görünmektedir. Hadis açıktır. Hanefiler ve Malikiler peygamber bunu dedi ama husuf dediğimiz ay tutulması namazını kıldığına dair deli yok demektedirler. Şu gerçek ki delilin olması olmadığının delili değildir. Yukarıda geçtiği üzere Allah Rasulu (s.a.v) bu sözü demiştir. Husuf ve Kusuf’u zikretmiştir. Bunu demesi yeterlidir, yapması için ayrıca delil aramamızı gerektirmez.

KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN SAAT KAÇTA OLACAK?

İlki Ocak ayında, ikincisi ise Temmuz ayında görülecek olan Kanlı Ay Tutulması; Avustralya, Avrupa, Antarktika, Afrika, Asya, Güney Amerika’nın doğusu ve Rusya’dan gözlemlenebileceği açıklandı. Öte yandan Kanlı Ay Tutulması, saat 20.13 itibariyle başlayacağı ve ertesi gün sabaha karşı 02.30 saatlerinde biteceği belirtildi. Bununla birlikte ülkemizde de kısmi olarak izlenebilecek Kanlı Ay Tutulmasının maksimumunun gerçekleştiği 22.30 ve 00.13 saatleri arasında ay tamamen karacak.

İşte Ay tutulması saatleri:

Gölgeli Ay tutulmasının başlangıcı: 20:14

Kısmi Ay tutulmasının başlangıcı: 21:24

Tam Ay tutulmasının başlangıcı: 22:30

Maksimum tutulma anı: 23:21

Tam Ay tutulmasının bitişi: 00:13

Kısmi Ay tutulmasının bitişi: 01:19

Gölgeli Ay tutulmasının bitişi: 02:12

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.